Cyklande bankdirektörer och tyska män i läder

Innan vi ska på 72-årskalas senare idag så gjorde jag ett försök att decimera högen med olästa tidningar och fastnade då i en krönika i tidningen Land.

Hans Wennberg, Ansvarig Skog och lantbruk på Swedbank, skriver där i Bankkrönikan 2009-11-20 om internetbolag och deras bristande service på landsbygden. Han skriver bland annat att bankerna tillhandahåller viktiga tjänster per internetbank såsom att betala och ta emot betalningar, system för internationella affärer, hantering av kort, e-bokföring och lönehantering och att det för att dessa tjänster ska fungera krävs ”att landsbygdsföretagen har tillgång till bredband med samma kapacitet som i städerna”.

Detta är naturligtvis inte sant. Man behöver inte en bredbandsuppkoppling för att använda tjänsterna i en internetbank som exempelvis Swedbanks.

Jag bodde i Thailand ett drygt år och arbetade på distans därifrån uppkopplad mot företagets servrar i Sverige. Jag använde också både Swedbanks och Skandiabankens internetbanker för ”internationella affärer”, värdepappershandel och för att betala mina svenska räkningar. Allt detta på en internetuppkoppling med uppringt modem på en telefonlina som vi delade med grannen eftersom telestationen var full. Maxhastigheten vid torrt väder var 33,6 kbit/s vilket väl knappast räknas som bredband.

En blygsam uppkopplingshastighet om 33,6 kbit/s räcker alltså för internetbank och distansarbete över Citrix.

Jag kan förstå att Hans Wennberg blir frustrerad över internetbolagens servicenivå och att han vill ha en snabbare uppkoppling än 0,25 Mbit/s (250 kbit/s) men när han påstår att det inte räcker för att använda internetbank så glider han på sanningen eller är helt enkelt ute och cyklar. Det räcker visst.

När Hans Wennberg skriver som han gör så riskerar många landsbygdsföretagare att tro att deras internetuppkoppling är för dålig för att de ska kunna ta steget ut på nätet och Swedbank riskerar att tappa kunder.

En snabb bredbandsuppkoppling behövs för fildelning och om man vill titta på filmer med exempelvis kattungar som ramlar eller tyska män i läder, men inte för banktjänster eller annat administrativt arbete för glesbygdsföretag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.